Ontmoetingsplek voor jong en oud
Putte-Kapellen, B
materiaal tafel en zitelementen: terrazzobeton (ook wel 'granito' genoemd),
=geslepen beton, gepigmenteerd en gemengd met verschillende natuursteen-soorten
materiaal tapijt: straatklinkers

image.jpg

Geïntegreerd kunstproject bij wijkgebouw
Opdracht : gemeente Kapellen (België)

Het gemeentebestuur van Kapellen heeft samen met het Cultuurcentrum opdracht gegeven voor het realiseren van een kunstwerk bij het nieuwe gebouw van de bibliotheek/ dienstencentrum aan de Ertbrandstraat te Putte-Kapellen.

Een huiskamer buiten

Bij het gebouw aan de Ertbrandstraat, dat als wijkbibliotheek dienst zal doen, heeft Eline Ouwendijk een verblijfsplek laten ontstaan voor bezoekers en bewoners. Het was haar bedoeling om bij de totstandkoming van dit project het publiek te betrekken; met name jongeren en ouderen.

Op bezoek bij grootmoeder
De “ontmoetingsplek” bestaat uit een cirkelvormig plein, met daarop een speciaal gemaakte tafel. Op de tafel “ligt” een “tafelloper”, en onder de tafel een “tapijt”; alsof je bij grootmoeder op visite bent. Om de tafel staan een bank en poefjes in verschillende kleuren, als om te benadrukken dat iedere bezoeker, ieder individu uniek is.

image.jpg

Handen
In de “tafelloper”, die net als de tafel en de zitmeubels is gemaakt van sierbeton, zijn in diverse kleuren de vormen van “jonge” en “oude” handen gegoten. Hiervoor zijn de handen “omgetekend” van kinderen van het vierde leerjaar van de basisschool in Putte. De kunstenares is ook op bezoek geweest bij de bewoners van de servicewoningen, gelegen achter het nieuwe bibliotheekgebouw, om een “omtrektekening” te maken van hun hand. Zo worden in de tafel symbolisch jong en oud verenigd.

Gekoppeld aan het maken van de handomtrekken in de klas, is aan de kinderen gevraagd een tekening te maken over het thema “jong en oud”. In de bibliotheek informeerde een speciaal gemaakte tentoonstellingskast de bezoekers over de totstandkoming van het kunstproject. De kindertekeningen waren hier ook te zien.

image.jpg

image.jpg

De mal van de tafel, met de handen.

image.jpg

Het slijpen